Label
     

Joan Pons Moll

Maó - 09/12/2013

Les biblioteques, definides tradicionalment com a magatzem de llibres, de cada dia assumeixen funcions noves. Com a conseqüència de l’augment i la varietat de serveis que ofereixen ha augmentat també el nombre de ...+...Entrevista realitzada per Juan Fco. Sánchez Nistal

Maó - 09/12/2013

Les biblioteques, definides tradicionalment com a magatzem de llibres, de cada dia assumeixen funcions noves. Com a conseqüència de l’augment i la varietat de serveis que ofereixen ha augmentat també el nombre de persones que les utilitzen. Tot seguint aquesta evolució, a poc a poc les biblioteques han passat a valorar com a major tresor que conserven, com el millor indicador del seu rendiment cap a la societat, més que la col·lecció de llibres que tenen el conjunt d’usuaris que en formen part.

La consideració major dels usuaris per part de les biblioteques es manifesta en una participació major d’aquests i una major recepció d’aquestes en quant a propostes de compres de llibres i suggeriments en general per a la biblioteca, la qual cosa fa que, de cada dia més, aquestes es desenvolupen d’acord amb les propostes i demandes dels usuaris.
Varietat de serveis, varietat d’usuaris. Dins de la sèrie d’entrevistes que hem emprès dins de la xarxa de biblioteques de Menorca per tal de conèixer millor els punts de vista, els interessos dels diferents tipus d’usuaris i usuàries, avui hem triat Joan Pons Moll, historiador, un tipus de lector poc comú, ja que la consulta de documents de l’Arxiu Històric és, en relació a d’altres, un servei molt poc utilitzat.

Nascut el 1931, ha treballat per a l’Institut Nacional de Previsió a l’administració de la Residència Monte-Toro fins la seva jubilació. Fundador del PSM en els temps de la Transició, ha participat a la vida cultural menorquina com a promotor del Cine Club de l’Ateneu de Maó i en diferents àmbits. Són conegudes les aportacions que ha fet al coneixement de la història del seu poble, Es Migjorn Gran. La importància que tingué la creació de l’església parroquial per a la fundació del poble, el mateix fet ocorregut a Fornells, les festes de Sant Cristòfol, l’evolució demogràfica del nostre poble més meridional són alguns dels treballs seus que han arribat a nosaltres a través de monografies, articles de revistes, programes de festes, diaris i d’altres publicacions. La recopilació de notícies per a la formació de la seva història el du a consultar també d’altres arxius històrics a l’illa, com ara l’arxiu diocesà o el propi arxiu municipal d’Es Migjorn Gran. No seria fàcil trobar un exemple més eloqüent que ell d’allò que dèiem, del valor que aporten els usuaris de les biblioteques a la seva evolució.

Quins serveis de la biblioteca empreu o més li agraden?

Donades les meves afeccions, els serveis de que més ús he fet són els de l’Arxiu Històric, especialment: Secció de Protocols, Reial Patrimoni, Hemeroteca, Microfilms. Però també consultat llibres de la biblioteca de temàtica general, i d’especialitzats sobre Menorca.

Trobeu còmode l’accés a la biblioteca?

L’accés a la biblioteca i a l’arxiu són còmodes per mi, i sempre he estat atès amablement i de manera eficient, tant pel director de la institució, com pel personal que es relaciona més directament amb els usuaris.

Veniu per aquí amb molta freqüència?

Venc a la biblioteca amb certa assiduïtat i de manera més o menys constant, encara que amb alguns lapses, segons els temes que estigui treballant.

Sou amic de les noves tecnologies, de la informàtica?. Les empreu?

No he entrat en contacte amb les noves tecnologies de la informàtica. Faig ús de l’ordenador com d’una màquina d’escriure, amb les avantatges que comporta el nou instrument.

Coneixeu les web de la Xarxa i de la Biblioteca?

No el conec.

Dels últims canvis que hi ha hagut a la biblioteca, digueu-nos: quins són els que més vos agraden, quins els que menys?

Els canvis que hi ha hagut últimament no m’han afectat en l’ús que jo faig de l’arxiu i la biblioteca.

Quines millores proposaria per a la biblioteca?

En aquest moment, no se me n’acudeix cap.

Quina és la darrera novel·la que ha llegit, l’últim llibre?.

Darrera novel·la: Per relax, estic rellegint la col·lecció “La cua de palla”, de novel·la negra.
Últim llibre: “Menorca 1936. Violencia, Represión y muerte” de Juan José Negreira Parets.

Moltíssimes gràcies, Joan. Heu estat molt amable. 
 
Servei Coordinador de Biblioteques - Plaça de la Biosfera, 5 - 07703 Maó - Telèfon 971356050
Hospital de Santa Magdalena, 1 - 07760 Ciutadella de Menorca - Telèfon 971386029
E-mail: biblioteques@menorca.es

Consell Insular de Menorca

Servei Coordinador de Biblioteques
Plaça de la Biosfera, 5
07703 Maó - Telèfon 971356050
Hospital de Santa Magdalena, 1
07760 Ciutadella de Menorca - Telèfon 971386029
biblioteques@menorca.es


 
Avís Legal | Accessibilitat | XHTML 1.0 | CSS 2.1