Label
     

Bàrbara Torrent

Ciutadella - 27/09/2013

Som na Bàrbara Torrent. Tinc 28 anys i sóc educadora social. Des de fa 7 anys treballo a l'Àrea de Serveis Socials de l'Ajuntament de Ciutadella i en fa 4 que som la responsable del servei de préstec de llibres a domicili ...+...

Ciutadella - 27/09/2013

Som na Bàrbara Torrent. Tinc 28 anys i sóc educadora social. Des de fa 7 anys treballo a l'Àrea de Serveis Socials de l'Ajuntament de Ciutadella i en fa 4 que som la responsable del servei de préstec de llibres a domicili per a persones majors.

Com i per què neix aquest servei de préstec per a persones grans?

Neix fa 4 anys quan jo arribo al servei de gent gran. Després de veure experiències similars amb la lectura per part dels residents del geriàtric municipal i veient que allà funcionava força bé, vam decidir apropar també la lectura als usuaris del servei d'ajuda a domicili. Amb l'ajuda de les treballadores familiars, que van cada dia a les cases d'aquelles persones grans que ho necessiten, vam fer difusió i a partir d'aqui van anar sortint els usuaris. La intenció del servei és apropar la lectura, el cinema i la música a les persones grans i/o dependents del nostre municipi que no poden accedir per elles mateixes al servei bibliotecari.

Com funciona?

Mitjançant el servei els usuaris interessats reben a casa seva llibres de text i/o d’imatge, pel·lícules i música, tot relacionat amb alguna temàtica o camp del seu interès. Mensualment vaig a la biblioteca a fer la selecció del material que es deixarà a cada usuari, i la veritat es que és un gust fer-ho. Per una banda pel bon clima que s'hi respira i per l'ajuda que em brinden les bibliotecàries per a triar el millor llibre en cada cas. Per l'altra per l'alegria que suposa per als usuaris que els hi apropem aquest servei a ca seva. La selecció del material es fa en base a una fitxa sobre les seves preferències que cada persona omple quan accedeix al servei.

Quantes persones reben aquest servei?

Com que el servei es dinàmic s'hi produeixen constantment altes i baixes. Els usuaris han anat variant tot i que aquells a qui la salut els ho ha permés es mantenen fidels al projecte des del principi. Ara per ara hi ha onze persones o famílies que se’n beneficien. Cada mes m’enduc una mitjana de 25 títols, entre llibres, dvd, cd i revistes.

Què és el que més et demanen?

La demanda és força diversa, i va des de cinema clàssic o de l’oest, les novel·les d’autors consagrats o llibres amb fotografies de la Menorca de fa cinquanta o cent anys, música menorquina, òpera, revistes, etc. La varietat que pot oferir aquest servei és tan àmplia com ho són els recursos dels quals disposa la Biblioteca Municipal. En general sempre hi trobo el que cerco. Alguna vegada m'han fet demandes molt concretes de llibres bastant antics que no hem pogut trobar, però en general tenen tot el que necessito.

Recordes títols concrets?

Et diré títols que recordo haver-me emportat darrerament: revistes com “Geo” o “National Geographic”. Pel·lícules com “Memorias de África” o “Historias de Filadelfia” ; d'acció com “La búsqueda” o “Déja vu” i altres com “El diario de Noa” o “El mejor”. Pel que fa a llibres, hi ha diversitat de temes: cuina, jardineria, cosmètica, llibres de Menorca, de fotografies (àlbums de fotografies) i novel·les. De novel·les, millor si són en lletra grossa. Agraden autors com Donna Leon (novel·al negra), Nora Roberts (romàntica), Anna Gavalda, Edith Warthon, Miguel Delibes, etc.

Estàs satisfeta d’aquest servei?

La veritat és que sí. Amb la posada en funcionament del servei de préstec hem aconseguit un doble objectiu: apropar i fomentar l’accés a la lectura i a la cultura en general i afavorir l’aprofitament de part del temps lliure.

Coneixes la web de la Xarxa?

No coneixia la web de la Xarxa de Biblioteques, però em sembla una molt bona iniciativa. Crec que, entre altres coses, aquesta pot ajudar a difondre serveis com el que jo vos explico ara i fomentar que aquest s'estengui a altres municipis de l'illa.

Com valores el servei de biblioteca?

Crec que és molt important el servei de biblioteca per una banda per apropar la cultura a la ciutadania en general i, en el meu cas concret, a persones que d'altra manera hi tindrien un difícil accés. Les persones a qui portem llibres no dominen les noves tecnologies i tenen força temps lliure. Reben amb un bon somriure cada cosa que els hi duim. Esperem que sigui així per molts anys!

I a tu t’agrada llegir?

Jo també sóc aficionada a la lectura. Com que m'agrada molt la filosofia acostum a llegir llibres de filòsofos. D'altra banda també m'agrada llegir noveles d'autors contemporànis com Gabriel Garcia Marquez o Isabel Allende. Dos dels meus llibres preferits són “L’ombra del vent” de Carles Ruiz Zafón i “El metge” de Noah Gordon.


Enllaços Relacionats
Foto a Facebook

 
 
Servei Coordinador de Biblioteques - Plaça de la Biosfera, 5 - 07703 Maó - Telèfon 971356050
Hospital de Santa Magdalena, 1 - 07760 Ciutadella de Menorca - Telèfon 971386029
E-mail: biblioteques@menorca.es

Consell Insular de Menorca

Servei Coordinador de Biblioteques
Plaça de la Biosfera, 5
07703 Maó - Telèfon 971356050
Hospital de Santa Magdalena, 1
07760 Ciutadella de Menorca - Telèfon 971386029
biblioteques@menorca.es


 
Avís Legal | Accessibilitat | XHTML 1.0 | CSS 2.1