Label
     

María Guerra

Maó - 13/09/2013

Sóc María Guerra natural de Madrid i tinc 27 anys. Per diverses circumstàncies i sempre moguda per les ganes de conèixer Menorca, vaig acabar trobant la meva residència en aquesta illa de les Balears. ...+...

Maó - 13/09/2013

Sóc Maria Guerra natural de Madrid i tinc 27 anys. Per diverses circumstàncies i sempre moguda per les ganes de conèixer Menorca , vaig acabar trobant la meva residència en aquesta illa de les Balears.

Defineix-te com a persona i com a usuària de la biblioteca.

Sempre m'ha cridat el món de la cultura en tots els seus àmbits i "em pica molt el cuquet " de conèixer, perquè, com es diu moltes vegades, el saber no ocupa lloc. Vaig estudiar Biblioteconomiía i Documentació a la Complutense de Madrid, i encara que la meva relació amb les biblioteques sempre ha estat bona, des d'aquell moment va millorar i em va permetre conèixer les biblioteques per dins. Ara com a usuària i com a professional comprenc millor la tasca de tot el personal de la biblioteca.

Explica la teva relació amb la biblioteca

Per a mi la biblioteca és un lloc on perdre't, trobar informació i ampliar horitzons. És un lloc càlid, que t'acull i et proporciona una infinitat de recursos que van més enllà dels diaris, sala de lectura... També ofereix formació d'usuaris, conferències, internet… Per tant és un lloc amigable, on et trobes a gust i en un ambient tranquil. Si entres en ella i descobreixes el que t'ofereix, et quedes.

Què és el que véns a buscar principalment?

Principalment faig servir la biblioteca com a sala d'estudi. Sempre he estudiat a l’empar de les parets d'una biblioteca. No obstant això, també faig ús de tots els recursos que ofereix : préstec de documents, activitats...

Trobes habitualment el que busques?

Sí, acostumo a trobar el que busco. En un primer moment utilitzo l’Opac per conèixer la disponibilitat dels llibres. Normalment, com conec la CDU i la temàtica que m'interessa, vaig directament al número i rebusco en els prestatges... Això ho faig molt amb els llibres de fotografia, que com no busco un en concret prefereixo veure'ls in situ. Si busco un en concret faig ús de l'Opac per saber si estan i la seva localització

Coneixes el web de la Xarxa?

Sé que totes les biblioteques de Menorca formen part d'una xarxa i que a través de la seva web pots saber si el llibre que cerques està en alguna de les biblioteques de Menorca.

T'agrada llegir? Quines lectures recomanaries?

M'encanta llegir i no em decanto per cap gènere en concret. I recomanar... qualsevol de Ken Follett, especialment Els Pilars de la Terra ; El temps entre costures de Maria Dueñas, per posar un més actual i el Clan de l'Ós Cavernari de JM Auel.

Què faries si no tinguessis la biblioteca?

No ho sé, la veritat... com a usuària em faltaria un lloc on desconnectar i perdrem com ja vaig comentar abans. Com a professional...

Coneixes biblioteques d'altres llocs d' Espanya o altres països ?

Bé, conec les biblioteques públiques de Madrid, tant les de la Comunitat com les de l'Ajuntament i les biblioteques de la Universitat Complutense i la Carlos III. Fora d'Espanya he conegut biblioteques de Suècia que són molt particulars. El que més em va xocar va ser l'horari i la forma d'accés dels usuaris. Allà les biblioteques estan obertes les 24 hores del dia. En dies festius els usuaris entren a l'edifici com a casa. La clau és la targeta d'usuari i ells mateixos fan el préstec i la devolució dels llibres, sense assistència de cap treballador del centre. A Espanya encara hem de canviar molt de mentalitat per arribar a això, encara que Menorca podria ser un lloc pioner en aquest sentit .

En què creus que han de millorar les biblioteques de Menorca ?

Més iniciatives per adaptar-se a l'era digital i al concepte de biblioteca 2.0 . Hi ha biblioteques que més enllà de tenir presència a les xarxes socials i la seva pròpia web compten amb blocs, amb canal propi a youtube o realitzen podcasts per difondre els seus continguts. Algunes han començat a prestar ebooks, com Maó, però he de reconèixer que jo segueixo amb el format paper .

Finalment m'agradaria recomanar un reportatge que es va realitzar sobre la Biblioteca Nacional a propòsit dels seus tres segles. Es diu “Biblioteca Nacional de España : la memoria del mañana”.


Entrevista realitzada per Matilde Valero 
 
Servei Coordinador de Biblioteques - Plaça de la Biosfera, 5 - 07703 Maó - Telèfon 971356050
Hospital de Santa Magdalena, 1 - 07760 Ciutadella de Menorca - Telèfon 971386029
E-mail: biblioteques@menorca.es

Consell Insular de Menorca

Servei Coordinador de Biblioteques
Plaça de la Biosfera, 5
07703 Maó - Telèfon 971356050
Hospital de Santa Magdalena, 1
07760 Ciutadella de Menorca - Telèfon 971386029
biblioteques@menorca.es


 
Avís Legal | Accessibilitat | XHTML 1.0 | CSS 2.1